Yenidoğan Bakımı Hakkında Merak Edilenler

Badem

Member
Yenidoğan Bakımı Hakkında Merak Edilenler
Yenidoğan Bakımı Hakkında Merak Edilenler; EVET!! Artık bir annesiniz. Her ne kadar onun size anne diye sesleneceği günlere daha fazlaca günler olsa da annesiniz. Yorgunsunuz ve karmaşık duygular içerisindesiniz. Onu ilk kez kucağınıza aldınız. İlk hamilelik deneyiminiz ise korkmayın. İnanın bütün anneler en iyi annedir ve sizde çok kısa sürede profesyonel bir anne olacaksınız.
Bebeğinizin ne zaman acıktığını,ne zaman altını kirlettiğini, neden ağladığı gibi bir çok sıkıntısını en iyi siz bileceksiniz. En önemlisi de sizin sesiniz, sizin teniniz onun için en iyi ses, en iyi güvenilir ten olacak. Sizinle huzur bulup susacak. O ilk doğduğunda her ne kadar görme duyusu gelişmemişse de çok yakınına geldiğinizde sizi görebilir,anne sesini ve kucağını bilir.

İlk Emzirme
Bebeğinizi kucağınıza alır almaz emzirin. Eğer ilk olarak sizi reddetse bile asla vazgeçmeyin. Tekrar tekrar deneyin. Kendiniz yapamadıysanız bir yakınınızdan yada sağlık personelinden yardım isteyin. İlk sütünüze ağız (klostrum) denir. Bu süt kadar kıvamlı değildir. Bebeğinizin karşılaştığı bu yeni ortamdaki mikroplara karşı koruyucu antikorları içermektedir. İleride karşılaşacağı bir çok hastalığa karşı korunmasında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde bebeğinize ömür boyunca koruma sağlayacaktır. Bebek emdikçe bir kaç gün içinde normal süt salgısı başlayacaktır. Bebeğinizi 2-3 saatte bir ve her ağladığında mutlaka emzirin. Sezaryenle doğum yaptıysanız sütünüz geç gelebilir. Endişelenmeyin. Bebeğinizi emzirmekten asla vazgeçmeyin.

Her Bebekte Gaz Olur Mu ? Bebeğimin Gazını Nasıl Çıkarmalıyım ?
Yenidoğan bebeklerin henüz sindirim sistemi kasları gelişimini tamamlamamıştır. Bu nedenle aldığı her hava onda gaz sancılarına sebep olacaktır. Özellikle emzirme sonrasında kucağınızda, omzunuza yaslayarak sırtını sıvazlayıp mutlaka gazını çıkarın. Eğer gazını çıkarmazsanız bağırsaklarda kolik denen sancılara sebep olacaktır. Bu durumda bacaklarını bisiklet sürer gibi karnına doğru hareket ettirin. Yada ayak altına çok sıcak olmayan havluya sarılmış bir su torbası koyarsanız bebeğinize yardımcı olmuş olursunuz. Karnına yumuşak bir şekilde masaj yapmanız bağırsak hareketlerine iyi gelecektir.

Bebeğimin Altını Nasıl Değiştireceğim ?
Öncelikle elinizin her zaman temiz olmasına dikkat edin. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın. Ellerinizin soğuk olmamasına özen gösterin. Bebeğinizin altını her zaman önden arkaya doğru temizleyin. Bu dönemde onların ciltleri çok hassastır. Bu nedenle ılık gazlı bez kullanabilirsiniz. Bebeğinizin altını mutlaka kurulayın ki pişik olmasın. Özellikle erkek bebekler bezlerini açar açmaz idrarlarını yapabilirler. Bu nedenle ya bezini yavaş yavaş açın yada bir havlu yardımı ile üzerini örterek size gelmesini engelleyebilirsiniz.
Bezini kapatırken pipisinin aşağıya doğru olduğundan emin olursanız giysilerine doğru işemelerine engel olmuş olursunuz. Göbek kordonu düşene kadar göbek mandalının bez dışında kalmasına özen gösterin. Pişik önleyici kremler kullanmanızda hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Bebekler ilk günlerde az az ve sık sık kaka yaparlar. Bu nedenle hemen bezini değiştirmeniz pişik olmaması ve bebeğinizin huzurlu olması açısından önemlidir.

Bebeğimi Hangi Pozisyonda Yatırmalıyım ?
Bebeğinizi sırt üstü yada en önemlisi yan yatırın. İlk zamanlar yastık kullanmayın. Yastık kullanmadan yatağın baş tarafını yükseltmek kusma ve reflüyü engelleyecektir. Yastık sadece bebeğin yan yatmalarda bebeğinizin sırtını desteklemek için kullanın.

Bebeğimi Nasıl Yıkamalıyım ?
Öncelikle banyo sonrası bebeğinizi giydireceğiniz ortamı hazırlayın. Ilık bir odada bebeğin giysilerini, alt bezi, bebek yağı, şampuan gibi ihtiyacınız olacak malzemeleri hazırlayın. Bebeğinizi koyacağınız yüzeye bir havlu serin. Daha sonra banyo suyunu ayarlayın. Suyun sıcaklığı için bir termostat dan yararlanabileceğiniz gibi dirseğiniz ile de kontrol edebilirsiniz. Dirseği yakmayan bir su sıcaklığı uygun olacaktır. Bebeği akan su altında duş başlığı kullanarak kesinlikle yıkamayın. Sudaki ısı değişikliğini farkedemeyebilirsiniz.
Bütün bunlar hazırsa artık bebeğinizi banyo yapacağı ortama getirip üzerini soyabilirsiniz. Küvetin içine önce bir miktar banyo suyundan dökerek bebeğinizin suyla ilk temasını sağlayın. Bu işlemin yavaş bir şekilde olmasına özen gösterin. Bide elinizle baş ve boynunu destekleyerek önce gövdenin ön kısmını yumuşak hareketlerle yıkayın. Bebeği çevirerek bu defa avucunuz altta göğüs kısmından desteklerken sırtını yıkayıp kurulayın. Başını da bu pozisyonda tutarken yıkayın. Bebeğin korkmaması için başını yıkamayı en sona bırakın. Başını yıkarken suyu kısa aralıklarla dökün ki bebeğiniz rahat nefes alabilsin.
Bebek yıkama işlemini uzun tutmayın. İlk banyolar için 5-6 dakika yeterlidir. Banyo bitip kurulandıktan sonra ilk olarak alt bezini bağlayın. Bu işlem sırasında bebeğinizin ısı kaybetmemesi için vücudunun üst kısmı tamamen havlu ile örtülmüş olsun. Göbek pansumanını doktorunuzun önerdiği şekilde yapın. Daha sonra bebeğinizi seri hareketlerle bebek yağı ile yağlayın. Çünkü su ve sabun bebeğinizin cildini kurutmaktadır. Daha sonra bebeğinizi giydirin. Tüm bu işlemlerin seri şekilde yapılması bebeğinizin üşümemesi için önemlidir. Bu nedenle banyo öncesi hazırlıklarınızı bebeği soymadan tekrar gözden geçirmelisiniz.

Bebeğimi Çok Mu Giydirdim ?
Bebeğin içinde bulunduğu odanın 22-24 derece aralığında olması yeterlidir. Bebeğinizi giydirirken tek kalın bir giysi yerine kat kat giydirirseniz ortama göre üzerini ayarlamanız kolay olacaktır. Bebeği genel olarak siz o ortamda nasıl giyiniyorsanız bir kat fazla giydirmeniz yeterli olacaktır. Bir de bebeğinizin çok üşüdüğünü el ve ayaklarındaki morarmalardan anlayabilirsiniz. Çok üşüyen bebeklerin el ve ayaklarında morarmalar olacaktır.