Vietnam olayi nedir ?

Elif

Global Mod
Global Mod
Vietnam olay, Vietnam Savas olarak da bilinen, 20. yuzyln en kanl ve calkantl olaylarndan birisidir. Vietnam Savas, Vietnam'n uc parcaya bolunmesiyle baslad ve cesitli ulkelerin ve topluluklarn arasndaki kavgalarla devam etti. Vietnam Savas, Amerika Birlesik Devletleri'nin Vietnam'daki mudahalelerinin sonucu olarak ortaya ckt.

Vietnam Savasnn Nedenleri

Vietnam Savasnn temel nedenlerinden biri, Vietnam'n uc parcaya bolunmesiydi. 1954'te, Vietnam'n iki bolumu arasndaki gerginlikler, Guney Vietnam'n komunistlesmesi ihtimaliyle daha da artt. Bu, ABD'nin Guney Vietnam'da komunizmi engellemeye calsmasna neden oldu. ABD, Vietnam'daki savasa mudahale etmek icin Guney Vietnam'da askeri gucleri kurmaya karar verdi.

ABD'nin Vietnam Savasna Mudahalesi

ABD, Vietnam Savasna mudahale etmek icin Vietnam Cumhuriyeti'nde bir askeri guc olusturmaya karar verdi. ABD, Guney Vietnam'daki savasn kazanlmas icin askeri destek verdi. Ayrca, ABD, Guney Vietnam'daki askeri gucunun buyumesini desteklemek icin ekonomik ve teknolojik yardmda bulundu. ABD, Guney Vietnam'a silah yardm da yapt.

Vietnam Savasnn Sonuclar

Vietnam Savas, 1975 ylnda sonucland. Vietnam Savasnn sonuclar cok onemlidir. Vietnam Savas, Vietnam halk ve cevresindeki ulkeler icin cok ciddi maddi ve manevi kayplara neden oldu. Vietnam Savas, ABD'nin Vietnam Halk Cumhuriyeti ile iliskilerini bozdu. Ayrca, Vietnam Savas, ABD'nin dunya uzerindeki itibarn olumsuz etkiledi.