Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İpek Kurt

New member
Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kişinin kendi bünyesinde bulunan dökülmeye karşı dirençli diğer vücut kıllarının köklerinin istenilen bölgeye nakli ile yapılmaktadır. Bu işlemler esnasında en çok tercih edilen bölge başımızın arka kısmındaki direnci daha fazla olan saç kökleridir. Eğer bu bölge de yeterli kadar kök yok ise o zaman vücudumuzun diğer bölgeleri örneğin: Bacağımızdaki ya da kollarımızdaki kıl kökleri de kullanılabilir.

Erkeklerin Başının Arkasındaki Saçlar Neden Dökülmez?

Çünkü bu bölgedeki saç kökleri “Dihidro Testesteron” kısaca DHT hormonuna karşı duyarlı değildir bu sebeple bu bölge de dökülme olmaz. Bu sebepledir ki Saç Ekimi için ilk önce tercih edilen saç kökleri başımızın arka kısmındaki saç kökleridir. Diğer bölgelerimizdeki saç ve kıllar bu duyarsızlığa sahip olmadıkları için nakil sonrası dökülme olabilir, bu nedenledir ki nakil için baş arkası harici yerler öncelikli olarak tercih edilmez.

Bayanlar da Saç Ekimi ve Kalıcılığı

Kadınların baş bölgelerindeki ve diğer bölgelerindeki kökler erkekler de baş arkasında olduğu gibi dökülmeye karşı dirençli değildir bu sebeple nakil sonrası dökülme yaşanabilir.

Nakledilen Saçların Ömrü Ne Kadardır?

Bu süre genetiğimiz ile alakalıdır, kısacası eğer genetiğimiz kalıtımsal olarak dökülmeye müsait ise zaman içerisinde dökülme olabilir.

Saç Ekimi Yöntemleri
Bu iki aşamalı bir operasyondur birincisi saç köklerinin alınması, ikinci aşama ise bu Saç Köklerinin nakil edilmesidir.

FUE Yöntemi
Oldukça sık rastladığımız bu yöntem oldukça fazla tercih edilmektedir. Saç Köklerinin teker, teker alınması ile gerçekleşmektedir.

p-FUE Yöntemi
FUE yönteminin gelişmiş halidir Mikro motor yardımı ile yapılan p-FUE tekniği FUE yönteminin yerini almıştır.

FUT Yöntemi
Saç Köklerinin bant halinde alınarak köklere ayrıştırılmasıdır.

Saç Ekimi İçin En Çok Tercih Edilen Yöntem Hangisidir

FUE Yöntemi şu an en çok tercih edilen oldukça meşakkatli bir çalışma gerektiren kesinlikle lisanslı uzman ve klinikler tarafından uygulanması gereken bir olaydır.

Saç Ekimi Yan Etkileri

Nakil Esnasında Kanama:
Köklerin alınması ve yerleştirilmesi esnasında kanama yaşanabilir. Bu sebeple hastanın mutlaka operasyon öncesi gerekli tahlilleri yapılmış olması gerekmektedir.

Nakil Sonrası Enfeksiyon: Çok sık rastlanılan bir durum değildir fakat eğer yaşanırsa ilgili antibiyotikler ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Oluşabilecek Yaralar: FUT Yönteminin tercih edildiği ya da kötü uygulama sonrası Saç Köklerinin alındığı bölge de yara oluşabilir veya cildi çok hassas kişilerde de oluşma olasılığı vardır.

His Kaybı: FUT Yöntemi sonrası nadir de olsa böyle bir yan etki olabilir, ilaç ile tedavisi mümkündür.

Kist Oluşumu: Uzmanın hatalı çalışması ile oluşabilecek durumdur. Nakilden bir kaç hafta sonra görülebilir. Bu durumun oluşmaması için saç nakli yapılan bölgeye uzman iyice bastırıp kökü öyle yerleştirmelidir.

Kabarcıklar: Ekilen saç köklerinin derinin üzerinde kalması ile oluşur uzman hatası ya da ihmalidir.

Yanlış yöne saç uzaması: Uzmanın hatalı çalışması kaynaklıdır. Uzmanın tüm saçlar ile aynı yönde çıkmasına özen göstermesi uygun olacaktır.

İstenmeyen Çok Sayı da Saç Kaybı: Bu da maalesef kötü yapılan nakiler sırasında sağlıklı saç köklerinin de zarar görmesi durumu ile birlikte yaşanır. Uzmanın ve merkezin uygun körleşmemiş aletler kullanması mutlak gereklidir.

Saç Ekimi Sonrası

Uzmanlar nakil işlemi sonrası ağır işlerin bir süre yapılmaması fakat başın öne eğilmeden bilgisayar başı gibi işlerin yapılabileceğini belirtmektedirler.

İlk Yıkama

İlk yıkamanın uzmanların eşliğinde klinikte yapılması en doğrusu olacaktır. Yıkamanın ortalama 48 saat sonra yapılması önerilir. Yıkama öncesi yumuşatıcı bir losyon sürülmeli kabuk ve kanların yumuşaması sağlanmalıdır. ilk on gün dikkatli davranılmalı ve tüm kabukların kanların itinalı bir şekilde temizlendiğinden emin olunmalıdır. 15 gün sonunda hasta istediği sürece saçını her gün yıkayabilir.

İlk Dökülme

Aslında buna saçın kırılması denebilir korkulması gereken bir durum söz konusu değildir. ilk üç hafta içinde belirli bir kırılma sonrası geçici dökülme olağandır. Sonraki 90 gün içerisinde tüm sağlıklı köklerden saç uzayacaktır. sekiz on ay kadar bir süre zarfında max. yüz de üç kadar bir fire ile doğal saçlarınıza kusursuz kavuşmuş olursunuz.