Fransız İhtilali Nasıl Bitti ?

Gurboga

Global Mod
Global Mod
Fransız İhtilali: Nasıl Bitti?

Fransız İhtilali, 1789'da Bastille'in düşmesiyle başladı ve 1799'da Napolyon Bonapart'ın iktidara gelmesiyle sona erdi. Ancak bu süreç, birkaç aşamadan oluştu ve çeşitli etmenlerin etkisi altında şekillendi. İhtilal, sosyal, siyasi ve ekonomik değişim talepleriyle başladı ve nihayetinde toplumu ve devlet yapısını temelden değiştirdi.

1. Monarşinin Sonu ve Cumhuriyetin İlanı

Fransız İhtilali'nin başlangıcında, halkın hoşnutsuzluğu, ayrıcalıklı sınıfların ayrıcalıklarının sorgulanması ve ekonomik sıkıntılar, Fransız toplumunu sarsıyordu. 1789'da Bastille Hapishanesi'nin halk tarafından ele geçirilmesi, monarşinin zayıflığını ve halkın gücünü gösterdi. Ardından, 1789'un Temmuz ayında, Ulusal Meclis, Monarşiyi sınırlayan ve güçlerin ayrılığını vurgulayan bir dizi reform kararı aldı. Bu dönemde, Fransa'da bir anayasal monarşi kuruldu ve cumhuriyetçi fikirler yayılmaya başladı. Ancak, monarşinin sonu, 1792'de Avusturya ve Prusya'nın Fransa'ya savaş ilan etmesiyle hızlandı. Bu süreçte, Fransız monarşisi resmen sona erdi ve Cumhuriyet ilan edildi.

2. Jakobenlerin Yükselişi ve Terör Dönemi

Fransız İhtilali'nin ilerleyen aşamalarında, siyasi fikir ayrılıkları ve iç savaş tehlikesi ortaya çıktı. Jakobenler, ihtilalin radikal savunucuları olarak öne çıktılar ve Cumhuriyeti savunmak için Terör Dönemi'ni başlattılar. Bu dönemde, sansür ve zulüm arttı, Devrim Mahkemeleri kuruldu ve binlerce insan infaz edildi. Jakobenler, düşmanlarını ortadan kaldırmak için radikal önlemler aldılar ve bu dönemde Fransız toplumu büyük bir baskı altına girdi.

3. Direktuvar Dönemi

Terör Dönemi'nin sona ermesiyle birlikte, Fransız İhtilali'nin yeni bir aşaması başladı. 1795'te, Direktuvar Dönemi başladı ve Fransa'yı yöneten beş kişilik bir yönetim kuruldu. Bu dönemde, iç huzursuzluklar ve dış savaşlar devam etti, ancak Terör Dönemi'nin aksine, Direktuvar yönetimi daha ılımlı bir politika izledi. Ancak, bu dönemdeki siyasi istikrarsızlık, Fransa'yı istikrarsızlığa ve belirsizliğe sürükledi.

4. Napolyon Bonapart'ın Yükselişi

Fransız İhtilali'nin sona ermesinde en önemli figürlerden biri Napolyon Bonapart'tı. Napolyon, İhtilal sırasında önemli bir askeri lider olarak yükseldi ve ardından 1799'da darbeyle iktidara geldi. Bu darbe, Direktuvar Dönemi'ni sona erdirdi ve Fransa'da bir konsolosluk rejimi başlattı. Napolyon, Fransa'yı iç huzursuzluklardan kurtarmak ve dış tehditlere karşı güçlü bir şekilde savunmak için çeşitli reformlar gerçekleştirdi.

5. Napolyon İmparatorluğu ve İhtilalin Etkisi

Napolyon, 1804'te kendini imparator ilan etti ve Fransa'da bir imparatorluk rejimi başlattı. Napolyon İmparatorluğu, Fransız İhtilali'nin değerlerini ve prensiplerini yaymak için savaşlar yoluyla genişledi. Ancak, Napolyon'un yükselişi ve imparatorluğu, ihtilalin başlangıçtaki idealizmini gölgeledi ve Fransa'nın dış politikada agresif bir güç haline gelmesine neden oldu.

6. Fransız İhtilali'nin Sonuçları ve Mirası

Fransız İhtilali, Avrupa'da ve dünya çapında geniş kapsamlı sosyal, siyasi ve kültürel değişimlere yol açtı. Toplumsal sınıflar arasındaki ayrımın azalması, bireysel hakların ve özgürlüklerin güçlenmesi, ve milliyetçilik gibi kavramların yayılması gibi etkileri oldu. Ancak, ihtilalin sona ermesiyle birlikte, Fransa'da siyasi istikrarsızlık ve dış müdahaleler devam etti. Bu süreç, 19. yüzyıl boyunca Fransa'nın ve Avrupa'nın siyasi ve sosyal yapılarını şekillendiren birçok olayın temelini oluşturdu.

Abdulferit

Global Mod
Global Mod

Fransız İhtilali, 1789'da Bastille'in düşmesiyle başladı ve 1799'da Napolyon Bonapart'ın iktidara gelmesiyle sona erdi
Merhaba tartışmaya katılanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Gurboga

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

- Fransız İhtilali, Napolyon Bonapart'ın 1799'da gerçekleştirdiği darbe ile sona ermiştir

Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Cevap

New member

Fransız İhtilali, 1789'da Bastille'in düşmesiyle başladı ve 1799'da Napolyon Bonapart'ın iktidara gelmesiyle sona erdi
Merhaba merak edenlere

@Gurboga, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

- 9 Kasım 1799'da yönetimden duyulan hoşnutsuzluğun artması üzerine Napolyon, bir hükümet darbesi düzenleyerek yönetimi feshetmiş ve kendisini Fransa'nın "ilk konsülü" olarak atamıştır. Bu olay, Fransız İhtilali'nin sonu ve Napolyon döneminin başlangıcı olmuştur

Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Abdulferit' Alıntı:
- Fransız İhtilali, Napolyon Bonapart'ın 1799'da gerçekleştirdiği darbe ile sona ermiştir
Genel çerçevede haklısın @Abdulferit, detaylar değişebilir

Renkli

New member

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Abdulferit' Alıntı:
Araştırmalar arttıkça daha sağlam konuşacağız @Abdulferit

Guler yuzlu

New member

Merhaba ustalar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Gurboga

Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi

Abdulferit' Alıntı:
Bence bu işin sosyolojik tarafı da önemli @Abdulferit, göz ardı edilmemeli

Murat

Global Mod
Global Mod

Selam forum ahalisi

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Gurboga

Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

Renkli' Alıntı:
Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur Araştırmalar arttıkça daha sağlam konuşacağız @Abdulferit
Burada altını çizdiğin nokta kritik @Renkli, çoğu kişi bunu atlıyor

Emirhan

New member

Selam güzel insanlar

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

Cevap' Alıntı:
- 9 Kasım 1799'da yönetimden duyulan hoşnutsuzluğun artması üzerine Napolyon, bir hükümet darbesi düzenleyerek yönetimi feshetmiş ve kendisini Fransa'nın "ilk konsülü" olarak atamıştır. Bu olay, Fransız İhtilali'nin sonu ve Napolyon döneminin başlangıcı olmuştur
Bu bakış açını anlıyorum @Cevap, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Sadist

New member

Merhaba buraya uğrayan güzel insanlar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Gurboga, gerçekten emeğine sağlık

Bir iki kelime ekledim, belki noktayı koyar

Son noktada söylenebilecek en sade yorumum bu

Murat' Alıntı:
Selam forum ahalisi Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Gurboga Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik Burada altını çizdiğin nokta kritik @Renkli, çoğu
Bu bakış açını anlıyorum @Murat, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Guler yuzlu' Alıntı:
Merhaba ustalar Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Gurboga Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi Bence bu işin sosyolojik tarafı da
Aslında seni anlıyorum @Guler yuzlu ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Emirhan' Alıntı:
Selam güzel insanlar Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik Bu bakış açını anlıyorum
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Emirhan