Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nilgün

New member
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler; sevgili anne ve babalar çocuğunuzun tuvalet eğitimi onun ilerleyen aylarında sizi biraz zorlayan bir konu. Biz ebeveynler olarak üzerimize düşense sabırla ve usanmadan onlara bu alışkanlığı kazandırmak. Son derece önemli olan bu eğitim basamağında özellikle dikkat etmemiz gereken püf noktalar bulunmaktadır.

Araştırmalara göre kız çocukların 23 aylıkken, erkek çocuklarında 25 aylıkken tuvalet eğitimine eğitime meyilli oldukları görülmektedir. Kız çocuklarının 33 aylıkken, erkek çocuklarınında 37 aylıkken tuvalet alışkanlığını tamamen edinmiş hale gelebilecekleri araştırma sonuçlarıdır. Çocukların bu yaşa gelene kadar bu alışkanlığı kazanmış olmalarını isteriz. Fakat çocuklarının gelişim hızının birbirinden farklı olduklarını da asla unutmamalıyız.

Peki tuvalet eğitimini nasıl verebilirim ?
Tuvalet eğitimine öncelikle gündüz eğitimi ile başlanmalıdır. Çünkü bu zaman diliminde gündüz kas kontrolü sağlayabilirler. Tuvalet eğitimine başladığınız zamanda çocuğunuzun bezini çıkartın. Onu sıklıkla ( 2 saat ) gibi aralıklarla tuvalete götürün ve en fazla 5 dakika olmak üzere onları oturtun. Eğer bu esnada çocuğunuz tuvaletini yaparsa onu ödüllendirin. Bu ödüllendirme hem sözel (aferin, tebrik ediyorum) gibi, hemde sembolik olmalıdır.

Bu sembolik ödüller örnek olarak çocuğunuzun sevdiği çizgi film kahramanlarının çıkartmaları olabilir. Bu ödüllendirme onları motive etmek için önemlidir. Eğer çocuğunuz onu tuvalete götürdüğünüz zaman diliminde tuvaletini yapmıyorsa onu kesinlikle zorlamayın. Ona sıvı bir şeyler içirin. İlerleyen saatlerde onu tuvalete götürün. Onun bu 5 dakikalık zaman diliminde sıkılmaması için ona oyuncak verebilirsiniz veya hikayeler anlatabilirsiniz.

Bu eğitim sürecinde özellikle ilk 2 hafta onun çişinin ve kakasının yoğunlukla yaptığı bir zaman çizelgesi tutabilirsiniz. Bu ilerleyen zamanlarda size yardımcı olacaktır. Bu eğitim sürecinde muhakkak ki çocuğunuz altına kaçıracaktır. Bunun sonucu ne olursa olsun asla ona kızmayın ve şiddet uygulamayın. Çünkü bu onun eğitim sürecini daha çok zorlaştırıp daha uzun sürmesine neden olacaktır.

Bu süreçte onun yanında ve ona yardımcı olacak tek kişi sizsiniz onun için altını değiştirip tekrardan eğitime kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Bu süreçte kesinlikle beze tekrardan dönüş yapmayın. Çünkü bu süreçte sizin tekrardan beze geçiş yapmanız çocukta bir tutarsızlık oluşturacak ve buda eğitim sürecinin tekrardan uzamasına yol açacaktır.

Bu dönemde ona tuvalet eğitimi ile ilgili hikayeler okuyup,çizgi filmler seyrettirebilirsiniz. Çocuk gündüz tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra artık gece tuvalet eğitimine geçiş yapabilirsiniz. Bu süreçte de yine çocuğun 2 saatte bir uyandırılarak tuvalete götürülmesi gerekmektedir. Bazı anne babalar bu süreçte çocuklarının uykusunun bölünmesini istemez ve bu konuda endişe ve tedirginlik yaşarlar. Ama bunun tam aksine çocuk gece uyandırılarak gece kas kontrolünü yapabilmesi sağlanmalıdır.

Bunun için bu süreç düzene girene kadar 2 saatte bir çocuk tuvalete görülmelidir. Bu zaman zarfında zaten çocuğun tuvaletini sıklıkla yaptığı zaman dilimini siz kendiniz belirleyeceksiniz. O süreçten sonrada sadece o zaman saatlerinde çocuğunuzu tuvalete kaldırabilirsiniz. Bu süreçte de altına kaçırma gibi sorunlar yaşayabileceğinizden dolayı yatağına muşamba serebilirsiniz. Tuvalette de klozete oturduğunda ayaklarını rahatlıkla basabileceği bir basamak bulundurabilirsiniz.