Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kübra

Member
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler; sevgili anneler bu yazımızda ek gıdalarda bebeklerimize neler yedirmeliyiz? 6. ayını doldurmuş bir bebeğe anne sütü dışında nasıl bir ek gıda yedirmeliyim ve bu döneme nasıl başlamalıyım? soruları biz annelerin aklını sıkça meşgul eden dönemlerden ve konulardan bir tanesi. Bu dönemde neler yapılmalı hangi meyve vaya besin ne miktarda verilmeli gibi soruları siz annelere azda olsa yardımcı olmak amacıyla paylaşmak istiyorum.
İlk olarak sizlerinde bildiği üzere bebeğinizi ilk ay sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Ek gıdaya geçiş ise 6. – 7. aylar arasında olmalıdır.
6.ayını bitirip ek gıdaya başlanması gereken bebeklerde annelerin en merak ettiği konu hangi gıda ile başlamalıyım sorusudur. Ek gıda besinleri meyve grubu, sebze grubu, tahıl grubu, yoğurt grubu, tahıllı muhallebi grubu olmak üzere 5 gruba ayrılmaktadır.
Bebeklerde ise ilk başlanacak olan grup meyve veya sebze grubudur.
Ek gıda döneminde mevsimine göre meyveye geçmek istediğimizde doktorlarında sıklıkla önerdiği elma veya şeftalidir. Peki bir elmanın ne kadarlık kısmını bebeğime yedirmeliyim?
Orta bir boy elmanın 4/1 i yani bir elmanın çeyreğini cam bir rendeden geçirerek bebeğinize verebilirsiniz. Bu ilk yedirdiğiniz besin tadımlıktır ve bebeğinizin hepsini bitirmesini beklememelisiniz. Ayrıca şunu da unutmamalısınız besinlerin değerlenin kaybolmaması için blender ve mutfak robotlarının kullanılmaması önerilmemektedir. Bunun yerine cam rendeleri tercih etmelisiniz ki bu lif değeri özelliğini kaybetmemek en aza indirgemek ve besin değerini korumak içindir.
Bu ilk gün ki tadımlık besini sabah anne sütünü aldıktan sonra ilk acıktığı zaman verebilirsiniz. Eğer bebek istekliyse hepsini yedirebilirsiniz. 2. gün porsiyonu büyütüp yarım elma verebilirsiniz. Fakat yarım elmanın tamamının bebeğe verilmesi ve bebeğin bunu yemesi 7-15 arasını bulabilmektedir. Kesinlikle zorlamayın. 3 gün ara ile farklı meyveler denenebilir (armut, muz, şeftali, kayısı vb.) Bu püreleri mutlaka kendiniz cam rendede hazırlayın ve bebeğinize posasıyla birlikte yedirmenizin daha faydalı olduğunu unutmayın.
Eğer bebek 1 hafta içerisinde meyveye alışmışsa bir sonraki hafta sebze püresi yada yoğurt tercih edilmelidir. Eğer yoğurt tercih edilmişse yoğurdu mutlaka kendiniz evde mayalamalısınız. Bunun için günlük inek veya keçi sütünü tercih edebilirsiniz. Günlük pastörize edilmiş süt dediğimiz sütü her gün bulma imkanınız yoksa açık süt dediğimiz sütten alarak kaynatıp yoğurdumuzu hazırlayabiliriz. Hazır gıdalar bu dönemde tercih edilmemelidir. Bir yoğurdu mayaladıktan sonra bebeğinize 2-3 gün verebilirsiniz. Mayaladıktan sonra üzerinde 2-3 gün geçmiş yoğurtlarda başlayan hafif ekşimsi tadın bebekler için çok faydalı olduğunu asıl bir yoğurdun üzerinden 24 saat geçtikten sonra gerçek besin değerine ulaştığını aklınızdan çıkarmamalısınız.
Bunun için her gün yoğurt mayalanmasına gerek yoktur. Bunu da yedirme şeklimiz yine bir iki tatlı kaşığı ve doyumluk değil tadımlık olmalıdır. 6. ayını bitirmiş bir bebek için yarım çay bardağı onun için yeterli olacaktır. Sabah meyve püresini verdiğiniz bebeğinize öğleden sonra acıktıktan sonra yoğurdunu verip daha sonrada anne sütünü verebilirsiniz.
1 hafta içerisinde 1-2 tatlı kaşığı ile başlayıp yarım çay bardağı yoğurt bebeğiniz için yeterli olsa da çok iştahlı bebekler için 1 çay bardağı yoğurt yeterli bir miktar olacaktır. Meyve ve yoğurt besinlerini tatmış bebek için artık sebze grubuna geçilebilir.