Bebeklerde Aşı Takvimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kübra

Member
Bebeklerde Aşı Takvimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler



Bebeklerde Aşı Takvimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerde Aşı Takvimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler; bebeğinizin doğumu ile birlikte artık aşıları da tanımaya başlayacaksınız. Hangi ayda ne aşı yapılır? Bunun bebeğime faydaları nelerdir? sorularını kendinize sormaya başlayabilirsiniz. O zaman hangi aşılar ne zaman yapılmalıdır ve sağladığı yararlar nelerdir bunlara bir göz atalım.
Aşılar daha çok bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkmadan önce bu hastalıklardan korunmak için yapılır. Aşı uygulanan bebek yada kişiler hastalığı geçirmeden o hastalığa bağışıklık kazanmış olur. Hastalıkları önlemek onları tedavi etmekten her zaman daha kolaydır ve daha güvenilirdir.
Bebeklik döneminde uygulanan aşılar ve faydaları:
1-Verem (BCG) aşısı:
Bebek ilk iki ayını doldurduktan sonra yapılmaktadır. Bu aşı uygulandıktan sonra bebek üç gün boyunca banyo yaptırılmamalıdır. Aşı yapıldığı ilk andan itibaren bir reaksiyon göstermez ve herhangi bir iz bırakmaz. Fakat ilerleyen 6-7 hafta içerisinde bebeğin kolunda hafif bir kızarıklık ve şişlik saplanır. Buda belli bir süre sonra geçerek yerinde küçük bir iz bırakır.
2-Karma (DBT) aşı: 2. 4. 6. aylarda,18.ayda ve 4.yaşlarda uygulanmaktadır. Difteri: Solunum yoluyla bulaşan mikrop solunumu engelliyor. Boğmaca: Nefes almayı engelleyerek öksürük nöbetlerine yol açan hastalık genellikle 2 yaş altı bebeklerde görülüyor. Tetanoz: Toprakta yaşayan bir bakteri türünün vücuttaki yaraya bulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Mikrop; zehirli salgısıyla kaslarda kasılmalara neden oluyor. Bunlar günümüzde çok az görülse de yinede her ihtimale karşı koruma yoluna gidilmektedir.
3-Çocuk felci (POLİO) aşısı: Aşının iki şekli bulunmaktadır. Canlı olanı ağızdan damla şeklinde uygulanmaktadır. Cansız olanı ise enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Doğum sonrası 2. ayından başlayarak 1-2 ay arayla toplam 3 doz ve 18. ayda da bir hatırlatma dozu olarak yapılmaktadır. İki aşı çeşidinden sadece bir tanesi uygulanabilmektedir.
4-Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak Aşıları:
Kızamık aşısı hala meydana getirdiği ölümler nedeniyle önemini fazlaca korumaktadır. Rutin aşı programında 9. ayda yapılmaktadır ve 15. ayda tekrar edilmektedir. 15. Ayda yapılacak olan tekrarın kızamık, kızamıkçık, kabakulak kombine aşısı halinde yapılması uygundur. 11 yaşlarında yine bu kombine aşının tekrarı gerekmektedir.
5-Hepatit B Aşısı: Bulaştığı bazı kişilerde kronikleşip karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açma riski bulunmaktadır. En sık kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca steril olmayan cerrahi aletlerden de geçebilmektedir. Bu nedenle yeni doğan doğumdan hemen sonra 1. ayda ve 6. ayda olmak üzere 3 kez aşılanmalıdır. Fakat annede daha önceden hepatit b tespit edilmişse bebeğe doğar doğmaz aşı ile birlikte hepatit b immunglobulini verilmelidir.
6-Hepatit A Aşısı: Oral yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bebek ve çocuklarda genellikle belirti vermeden geçse de bazı durumlarda sarılığa neden olabilmektedir. Erişkin yaşlarda geçirildiğinde daha ağır seyredilmektedir. Hepatit A aşısı 1 yaşından sonra 6-12 ay arayla toplam iki doz olacak şeklinde uygulanmaktadır.
7-Hemofilus İnfluenza B (HİB) Aşısı: Menenjit aşısı olarak da bilinmektedir. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda; menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi bir çok hastalığa yol açabilen bir bakteri türüdür. HIB enfeksiyonu 6-11 ayları arasındaki çocuklar için daha tehlike içermektedir. Karma ve çocuk felci aşılarıyla birlikte 2. 4. ve 6. aylarda yapılabilir. 18. ayda tekrar edilir. İlk 1 yıl içerisinde bu aşı yapılmamış ise 12. aydan sonra sadece tek doz yapılmaktadır. 6 aydan sonra yapıldığında 1 yaşına kadar 2 doz, son dozdan 1 sene sonrada 3. doz uygulanmaktadır.
8-Su Çiçeği Aşısı: 1 yaşından büyük ve daha önce suçiçeği geçirmemiş tüm çocuklara, tek doz olarak uygulanmaktadır.